El malbaratament és un problema de les societats desenvolupades que cal frenar. Es produeix en tots els processos de la cadena alimentària, des de l’agricultura fins al consum. Si entre tots posem en pràctica hàbits de compra i consum més responsables podrem millorar les condicions socials i mediambientals. Acceptes el repte?
Les xifres d’aliments que es llencen a les escombraries cada dia són alarmants. Cada català llença 35 kg d’aliments a l’any que es poden aprofitar. Reduir el malbaratament és responsabilitat de totes i tots, i per això cal fer un esforç per capgirar la situació. Buscar solucions i mesures de prevenció aplicables al camp, a l’inici del cicle, però també a la taula.
Més de la meitat dels residus que generem a les nostres llars els podem evitar aplicant bones pràctiques en l’adquisició, la conservació i la preparació dels aliments. Cal ser conscients del problema i pensar que les restes alimentàries són un recurs. Ara més que mai hem de posar en pràctica aquella frase que hem sentit tantes vegades de petits: “El menjar no es llença”. Ens hem d’acostumar a anar a comprar amb una llista feta dels aliments i productes que necessitem, calcular bé les racions per cada membre de la família, buscar receptes d’aprofitament, congelar el menjar sobrant… com a últim recurs podem fer compostatge, útil com adob per les plantes.
Us heu parat mai a pensar quines conseqüències té llençar una poma que se’ns ha fet malbé a la nevera? I llençar un tall de carn que hem deixat al plat? Les conseqüències no només són socials i econòmiques, van més enllà. El malbaratament alimentari genera un impacte directe en el medi ambient. Tot el procés de producció, emmagatzematge i transport deixa una gran petjada ecològica. Quan llencem menjar, també estem llençant els recursos que hem destinat a la seva producció, i, per tant, es perd aigua, energia i terra fèrtil. A més, comporta un augment de les emissions de CO₂. És evident doncs que cal acabar amb el desaprofitament alimentari i caminar cap a un consum més responsable i sostenible, que millori les condicions ambientals.
En resum: produir millor, consumir menys, aprofitar més i tractar els residus com un recurs.
Eva Salvat
Periodista