En plena emergència climàtica es fa més necessari que mai una alimentació sostenible, un consum de proximitat que beneficiï el medi ambient i que vetlli per la salut de les persones. Ara, més que mai, és necessari posar en marxa accions de sostenibilitat i canviar hàbits alimentaris. Només així hi guanyarem tots: les persones, els territoris i el planeta.
Una alimentació sostenible és una alimentació equilibrada i variada que ens protegeix a nosaltres mateixos i alhora cuida el planeta. Per tant, hauríem de començar a canviar hàbits i incorporar aliments sostenibles al nostre dia a dia. És evident que s’han de limitar els productes que tinguin més impacte en el medi ambient, com és el cas de la carn, i augmentar el consum de llegums, verdures i cereals.
Per una nutrició sostenible també és necessari un consum responsable. Per tant hem de consumir productes de proximitat i de temporada. Les fruites i verdures de temporada és més probable que siguin de cultiu proper, i sense hivernacle. També poden ser més fresques, gustoses i barates. És exactament el concepte de l’hort a la taula. Els aliments de proximitat enforteixen l’economia i la pagesia locals, afavoreixen la sobirania alimentària, redueixen el requeriment en transport, el magatzem en càmeres de conservació i preserven la cultura alimentària de la nostra zona.
A més a més, també cal reduir el malbaratament dels productes i evitar llençar el menjar. Les llars catalanes llencem cada any 20 quilos de menjar per cap. El 28% de la superfície agrícola al món es malgasta. Això equival a 1,4 milions d’hectàrees. Una bona opció és cuinar amb sobres d’altres àpats. Cal fer servir la imaginació. De ben segur en sortiran plats irrepetibles!
Montse Miranda
momiranda@fruitssp.com