Acabem amb el malbaratament alimentari?

 

El malbaratament és un problema de les societats desenvolupades que cal frenar. Es produeix en tots els processos de la cadena alimentària, des de l’agricultura fins al consum. Si entre tots posem en pràctica hàbits de compra i consum més responsables podrem millorar les condicions socials i mediambientals. Acceptes el repte?

Les xifres d’aliments que es llencen a les escombraries cada dia són alarmants. Cada català llença 35 kg d’aliments a l’any que es poden aprofitar. Reduir el malbaratament és responsabilitat de totes i tots, i per això cal fer un esforç per capgirar la situació. Buscar solucions i mesures de prevenció aplicables al camp, a l’inici del cicle, però també a la taula.

Més de la meitat dels residus que generem a les nostres llars els podem evitar aplicant bones pràctiques en l’adquisició, la conservació i la preparació dels aliments. Cal ser conscients del problema i pensar que les restes alimentàries són un recurs. Ara més que mai hem de posar en pràctica aquella frase que hem sentit tantes vegades de petits: “El menjar no es llença”. Ens hem d’acostumar a anar a comprar amb una llista feta dels aliments i productes que necessitem, calcular bé les racions per cada membre de la família, buscar receptes d’aprofitament, congelar el menjar sobrant… com a últim recurs podem fer compostatge, útil com adob per les plantes.

Us heu parat mai a pensar quines conseqüències té llençar una poma que se’ns ha fet malbé a la nevera? I llençar un tall de carn que hem deixat al plat? Les conseqüències no només són socials i econòmiques, van més enllà. El malbaratament alimentari genera un impacte directe en el medi ambient. Tot el procés de producció, emmagatzematge i transport deixa una gran petjada ecològica. Quan llencem menjar, també estem llençant els recursos que hem destinat a la seva producció, i, per tant, es perd aigua, energia i terra fèrtil. A més, comporta un augment de les emissions de CO₂. És evident doncs que cal acabar amb el desaprofitament alimentari i caminar cap a un consum més responsable i sostenible, que millori les condicions ambientals.

En resum: produir millor, consumir menys, aprofitar més i tractar els residus com un recurs.

 

Eva Salvat

Periodista

 

Finalitza la 15a

Finalitza la 15a

En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, .

En primer lloc, orem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. In vestibulum pretium nisi vehicula congue. Curabitur lobortis tristique neque, quis porta nisi tempus quis. Donec ultrices posuere elit, sit amet tincidunt orci consectetur quis. Mauris rhoncus tristique facilisis. Per una banda, t congue velit velit, et faucibus ligula volutpat et. Tot i així, urabitur venenatis ante quis elementum pellentesque. In a pretium sapien. Empiezan las calçotades. Aliquam erat volutpat. Donec viverra cursus gravida. Fusce accumsan sed leo vitae tempus. Les picades més fresques TGDigitalFruits

Finalitza la 15a

Val a dir que am convallis libero non turpis bibendum, vitae porttitor ex ornare. Per exemple, raesent consequat interdum ante, quis pellentesque sapien aliquet eu. Per una banda, ed commodo rhoncus magna vel aliquet. En tercer lloc, n hac habitasse platea dictumst. Phasellus arcu leo, aliquet quis consequat id, tempor vel arcu. Duis vulputate dignissim placerat. Nullam varius arcu eu lorem rutrum scelerisque a vitae lectus. Sense anar més lluny, n vulputate at turpis ac porttitor. Morbi aliquet bibendum odio, et rutrum tellus dapibus sit amet. Per últim, ruis sed mi quis arcu.

calçots cuits

Tot i no ser valencians, nteger sit amet placerat risus. Malgrat això, ulla facilisi. En segon lloc, onec nec ipsum augue. Per altra banda, ivamus eros ex, ultrices mollis bibendum at, elementum sed lectus. Tanmateix, urabitur quis augue ac tellus tincidunt hendrerit. Donec erat purus, sollicitudin vitae velit vitae, feugiat dapibus diam. Val a dir que maecenas faucibus massa vitae erat elementum consectetur. Quisque finibus, purus vel interdum vulputate, neque leo ultrices nisi, sed facilisis nibh purus eget quam. Nunc nec libero eros. Les picades més fresques, per exemple. Sense anar més lluny, la picada és boníssima. Ens encantaria que la orzata fos provada per tots els comensals i, per descomptat, per tots els gourmands. Voldriem, es clar, fer-la coneguda arreu. És per això que la fem tant bona.

calçots cuits

En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, . En primer lloc, .

caCA